Reasoning and General Intelligence – Series

3

Reasoning and General Intelligence – Series

A series is a sequence of numbers/alphabetical letters or both which follow a particular rule. Each element of series is called ‘term’. We have to analyse the pattern and find the missing term or next term to continue the pattern.

Page Contents

Reasoning & Ability – Series PDF Download

Types of series are explained in the following chart:

In number series, relationship between the terms is of any kind. For example.

  • Consecutive even numbers
  • Consecutive odd numbers
  • Consecutive prime numbers
  • Square of numbers
  • Cubes of numbers
  • Square root of numbers
  • Omission of certain number of letter in any consecutive’ order
  • Addition /subtraction/ multiplication/ division by some number (For Ex. A.P & G.P) or any other relation.

TYPES OF QUESTIONS:

  • Complete the series
  • Find Missing number of the series
  • Find Wrong number of the series

 EXAMPLES ON NUMBER SERIES

  • Complete the series

EXAMPLE 1. Which of the following is the next term of series given below?

            4, 6, 9, 13

            (a) 17       (b) 18

            (c) 19        (d) 20

Sol.      (b) 4       6       9      13   Correct answer.

Reasoning Coding and Decoding Questions, Answers & Explanation PDF Download

EXAMPLE 2. Choose the next term of series given below. 64, 32, 16, 8, ?

             (a) 0     (c) 2

             (b) 1     (d) 4

Sol.  (d) Each number is half of its previous number.

  • To find the missing number of series:

EXAMPLE 3. What will come in place of question mark in the following series?

            79, 87, ? , 89, 83

            (a) 80       (b)  81

            (c) 82       (d) 85

Sol. 81

EXAMPLE 4. What will come in place of question mark in the following series?

            37, 41, ? , 47, 53

            (a) 42   (c) 46

            (b) 43    (d) 44

Sol.  (b) Consecutive prime numbers.

EXAMPLE 5. What will come in place of question     mark in the following series?

            21, 34, ?, 89, 144

            (a) 43  (c) 64

            (b) 55  (d) 71

Sol.      (b) Each number is the sum of the two preceding numbers.

            21+34 = 55

            34 + 55 = 89

            55 + 89=144

(III) To find the wrong term in the series:

EXAMPLE 6. Find the wrong term in the series 3, 8, 15, 24, 34, 48, 63.

            (a) 15        (c) 34

            (b) 15        (d) 63

Sol.  (c) 22 – 1, 32 – 1, 42– 1, 52– 1, 62 – 1

EXAMPLES ON ALPHABETIC SERIES

EXAMPLE7. What will come in place of question mark in the following series?

            G, H, J, M, ?

            (a) R    (b) S

             (c) Q   (d) P

Sol.      (c) Q

EXAMPLE 8. What will come in place of question mark in the following series? BF,CH,? HO,LT

            (a) FG    (b) EK

            (c) CE     (d) FJ

Sol. B)  +2           +3         +4          +5

Reasoning Coding and Decoding Questions, Answers & Explanation PDF Download

EXAMPLES ON ALPHA-NUMERIC SERIES

EXAMPLE 9. What will come in place of question mark in the following series?

            K 1, M 3, P 5, T 7, ?

            (a) Y 9     (b) Y 11

            (c) V 9     (d) V 11

Sol.      (a) Alphabets follow the sequence

EXAMPLES ON MIXED SERIES

EXAMPLE 10. Complete the series

            Z,L,X,J,V,H,T,F, __ ,__

            (a) D,R    (b) R,D

             (c) D, D   (d) R,R

Sol.      (b) The given sequence consists of two series

            (i) Z, X, V, T, __

            (ii) L, J, H, F, __ Both consisting of alternate letters in the reverse order.

            ∴ Next term of (i) series = R, and

            Next term of (ii) series = D

EXAMPLE 11. What will come in place of question mark in the following series?

            7, 5, 26, 17, 63,37, 124, 65, ?, ?

            (a) 101,215      (b) 101, 101

            (c) 215, 101     (d) 215, 215

Sol.      (c) The given series consists of two series

            (i) 7,26,63,124….

            (ii) 5,17,37,65…

            In the first series,

            7 = 23 – 1, 26 = 33 – 1, 63 = 43 – 1, 124 = 53 -1,           ∴ 63 – 1 = 215

            and in the second series.

            5=22+ 1,17 = 42+l,

            37 = 62 + 1,65 = 82 + 1,

            ∴ 102+1 = 101

 EXAMPLES ON LETTER SERIES

EXAMPLE 12. Which sequence of letters when placed at the blanks one after another will complete the given letter series?

            b a a b – a b a – b b a – –

            (a) bbaa (b) aaaa

            (c) abab (d) baba

Sol.      (d) b a a b b a / b aab ba/ba.

Reasoning & Ability – Series PDF Download

April – July 2018 Current Affairs Download – Click Here

General Knowledge Study Materials Click Here for Download

All subject Study Materials Click Here for Download

Whatsapp Group  Click Here

Telegram Channel  Click Here

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here