Ratio and Proportion Aptitude Tricks PDF – For Competitive Exam

0
116
Ratio and Proportion Aptitude Tricks
Ratio and Proportion Aptitude Tricks
Ratio and Proportion Aptitude Tricks PDF – For Competitive Exam. In this article, we have given the Some Tricks for Solving ratio and proportion.  It can be defined as the quantity of the first in comparison to the second When quantities are proportional, their ratios are equal. ratio and proportion can be calculated simply by dividing the sum of all values in a set by the total number of values.  In competitive exams, you are likely to find tricky questions based on this topic as the concept of averages is quite easy and known to all.

Download Reasoning Questions with Answers Pdf

Ratio and proportion

1. The sum of three numbers is 98. If the ratio of the first to the second is 2:3 and that of second to the third is 5 : 8 then the second number is?

A. 20

B. 30

C. 38

D. 48

E. 52

Correct option is : B

Solution:

a:b= 2:3

b:c = 5:8

a:b:c =10 : 15 : 24

a+b+c = 98

49k = 98

k = 2

=> b = 15*2 = 30

2. The total number of students in a school is 31700. If the ratio of boys to the girls in the school is 743:842 respectively, what is the total number of girls in the school?

A. 14860

B. 16480

C. 15340

D. Cannot be determined

E. None of these

Correct option is : B

Solution:

Boys : Girls = 743 : 842

Total number of students = 31700

Number of girls = [842 / (743 +842)] × 31700

= (842 /1585) × 31700

= 16840

3. A sum of Rs. 221 is divided among X, Y and Z such that X gets Rs. 52 more than Y. Y gets Rs. 26 more than Z. The ratio of the shares of X , Y and Z respectively is

A. 9:5:3

B. 9:3:5

C. 5:9:3

D. 10:6:5

E. None of these

Correct option is: A

Solution:

221 is divided among X, Y and Z. Y gets Rs.(Z + 26)

X gets Rs. (Z + 26 + 52) = Rs. (Z + 78)

According to the question

Z + 78 + Z +26 + Z = 221

=> 3Z + 104 = 221

=> Z = 117/3

=> Z = 39

X = 39 + 78 = 117

Y = 39 + 26 = 65

Z = 39

117 : 65 : 39 = 9 : 5 : 3

Download Nov 2020 Current Affairs Pdf

4. The cost of making an article is divided between materials, labour and overheads in the ratio of 3:4:1. If the material cost Rs. 234, then the labour cost?

A. Rs. 176

B. Rs 312

C. Rs. 78

D. Rs. 390

E. None of these

Correct option is : B

Solution:

Cost of making is divided among material :labour : overheads = 3: 4: 1

Total material cosy = Rs. 234

3x = 234

=> x = 78

=> Labor cost = 4 X 78 = Rs. 312

< < Read More Static GK Article 2020 > >

Latest Government Jobs 2020

5. In a school the number of boys and that of the girls are in the respective ratio of 2:3. If the number of boys is increased by 20% and that of girls is increased by 10%, what will be the new ratio of number of boys to that of the girls?

A. 14:5

B. 5:8

C. 13:4

D. Data inadequate

E. 8:11

Correct option is : E

Solution:

Ratio of boys and girls in the school = 2:3

New, increased value = 2 * 120/100: 3 * 110/100= 240 : 330

=>24 : 33 = 8:11

6. The ratio between two numbers is 2:3. If each numbers is increased by 4, the ratio between then become 5:7, the difference between numbers.

A. 8

B. 6

C. 4

D. 2

E. None of these

Correct option is : A

Solution:

Ratio between two numbers = 2:3

Let x is the common factor between the ratio (2x + 4)/(3x + 4) = 5/7

=> 14x + 28 = 15x + 20

=> x = 8

=> Required difference = (3x-2x) = 8

Latest Private Jobs 2020

Latest Bank Jobs 2020

7. What number has to be added to each term of 4 : 7 to make the ratio 5 : 6?

A. 13

B. 12

C. 10

D. 11

E. None of these

Correct option is : D

Solution:

Let the number to be added be x As per statement,

(4 + x) / (7 + x) = 5/6

Cross multiplying, we get 24 + 6x = 35 + 5x

6x – 5x = 35 – 24

x = 11

8. In the 45 litres mixture of milk and water, the ratio of milk and water is 5 : 4. Find the quantity of water required to be added so that the resultant mixture will be in the ratio 4 : 5.

A. 7.75 litres

B. 11.25 litres

C. 9.25 litres

D. 12.50 litres

E. None of these

Correct option is : B

Solution:

The ratio of milk and water is 5 : 4,

The total quantity is 45 litres.

9’s=45

=>1’s=5

So Milk=25, Water=20

25/(20+x)=4/5 (Here x is the quantity of water to be added)

=>x=11.25 litres

Latest Railway Jobs 2020

Latest Delhi Jobs 2020

9. Two natural numbers are in the ratio of 4 : 7 and their product is 112. Find both the numbers.

A. 4 and 7

B. 8 and 14

C. 12 and 21

D. 16 and 28

E. None of these

Correct option is : B

Solution:

Let, Natural numbers are 4x and 7x, then

4x * 7x = 112

28x2 = 112

x2 = 4

=> x = 2

=> Numbers are 8 and 14

10. The monthly income of A and B is in the ratio of 4 : 3 and their monthly expenditure is in the ratio of 3 : 2. If each of them saves Rs.6000 per month, the income of B is

A. 12000

B. 24000

C. 18000

D. 36000

E. None of these

Correct option is : C

Solution:

Let Monthly income of A = 4x

And, Monthly income of B = 3x

Also, Monthly expenditure of A = 3y

And, Monthly expenditure of B = 2y

Since the both save Rs.6000 each per month,

Therefore, 4x – 3y = 6000

Also, 3x – 2y = 6000

By solving the equations, we get,

x = 6000 and y = 6000

=> Monthly income of B = 3x = 3 * 6000 = Rs.18000

Ratio and Proportion Aptitude Tricks – For Competitive Exam

Latest police jobs 2020

Online Mock Test 2020

Online Test SeriesClick Here
To Join Whatsapp
Click Here
To Subscribe Youtube Click Here
To Join Telegram Channel
Click Here

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here