Percentage Aptitude Questions Tricks – Download PDF Here!!!

0
percentage Aptitude questions & answers pdf
percentage Aptitude questions & answers pdf

Percentage Aptitude Questions Tricks – Download PDF Here!!! Approximations Aptitude questions and answers are given here. These aptitude questions are explained with detail in this blog. So it will be very useful for the candidates to the preparation. For more details, you can easily get through our website.

 Percentage – easy

Download Reasoning Questions with Answers Pdf

1.If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as?

A. 4% of a

B. 6% of a

C. 8% of a

D. 10% of a

E. None of these

Correct option is : A

Solution:

20% of a = b => (20/100)a = b

b% of 20 =(b/100) x 20 = (20a/100) x (1/100) x (20) =

4a/100 = 4% of a.

2.The population of a town increased from 1,75,000 to 2,62,500 in a decade. The average percent increase of population per year is?

A. 4.37%

B. 5%

C. 6%

D. 8.75%

E. None of these

Correct option is : B

Solution:

Increase in 10 years = (262500 – 175000) = 87500

Increase % = (  100)% = 50%

Required average = % = 5%

3.Two friends, Akash & Beenu had some candies each. One of them had 15 candies more than the other. The candy with Akash was 60% of the total candies with them. How many candies did each have?

A. 40, 25

B. 47, 32

C. 45, 30

D. 49, 34

E. None of these

Correct option is : C

Solution:

Let the candies with be (x + 15) and x.

Therefore, x + 15 = 60/100(x + 15 + x)

(x + 15) = 3/5(2x + 15) 5x + 75 = 6x + 45

x = 30

So, the marks of two students are 45 and 30

4.A fruit seller had some oranges. He sells 30% oranges and still has 140 mangoes. Originally, he had?

A.288 oranges

B.300 oranges

C.672 oranges

D.200 oranges

E.None of these

Correct option is : D

Solution:

Suppose originally he had x oranges.

Then, (100 – 30)% of x = 140.

70/100 x = 140

x = (140 x 100)/70 = 200.

5.Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is two-third of the sum of 6% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B?

A. 2 : 3

B. 1 : 1

C. 3 : 4

D. 4 : 3

E. None of these

Correct option is : D

Solution:

5% of A + 4% of B =  (6% of A + 8% of B)

=>  A +  B =  ( A +  B)

=>  A +  B =  A +  B

=> ( – ) A = ( – ) B

=>  A =  B

=  =

Required ratio = 4 : 3

Download Nov 2020 Current Affairs Pdf

Percentage – Hard

  1. A man distributes 10%, 18% and 22% of his salary into his three children who spend 40%, 60% and 25% of that amount respectively. The difference between the total amount left with the children and man is Rs. 1015. What is the salary of the man?

A. Rs. 6000

B. Rs. 4200

C. Rs. 4800

D. Rs. 5000

E. Rs. 5600

Correct option is : D

Solution:

Let the salary of the man be 1000k

Let the children be X, Y and Z

X Y Z Total
Money received 100k 180k 220k 500k
Spent 40% = 40k 60% =  108k 25% = 55k
Money left 60k 72k 165k 297k

Money left with the man = 500k

Difference = 500k – 297k = 203k

203k = 1015

k = 5

Salary of man = 1000k = Rs. 5000

2. Salary of A is 37.5% of the total salary of A and B. B saves 60% of his salary and total savings of A and B is 50% of their total income. Their average expenditure is Rs 16000. What is the total salary of A and B?

A. Rs. 96000

B. Rs. 54000

C. Rs. 72000

D. Rs. 64000

E. Rs. 48000

Correct option is : D

Solution:

Smart Approach:-
Total savings of A and B = 50% of their total income
So, Total expenditure of A and B also will be equal to 50% of their total income
Average expenditure = Rs. 16000
So, Total expenditure = Rs. 32000 = 50% of their total income
So, Total income of A and B = Rs. (32000 * 2) = Rs. 64000
Hence option D is correct.
Alternate Method:-
Salary of A is 37.5% of the total salary of A and B.

Let the total salary of A and B = 16k

The Salary of A = (3/8) × 16k = 6k → Salary of B = 10k

B saves 60% of his salary and total savings of A and B is 50% of their total income.

Savings of B = 60% (10k) = 6k → Exp (B) = 4k

Total savings of A and B = 50% (16k) = 8k → savings (A) = 8k – 6k = 2k → Exp (A) = 2k

Their average expenditure is Rs 16000

Average expenditure of A and B = 4k = 16000 → k = 4000

Salary Expenditure Savings
A 6k 4k 2k
B 10k 4k 6k

Total salary of A and B = 16k = Rs 64000

3. In a class 25% of the students passed in both English and Hindi. 37.5% of the students failed in both the subjects while 60% students failed in Hindi. The difference between the students who passed in English and those who passed in Hindi is 15. What is the total number of students in class?

A. 180

B. 420

C. 360

D. 200

E. 240

Correct option is : D

Solution:

Let the number of students in class = 80k

Students pass in both the English and Hindi = 25% (80k) = 20k

37.5% of the students failed in both the subjects = 37.5% (80k) = 30k

60% students failed in Hindi = 60% (80k) = 48k
Students who failed in Hindi & passed in English = 48k – 30k = 18k

Students who failed in English & Passed in Hindi = 80k – (20k + 48k) = 12k
The difference between the students who passed in English and those who passed in Hindi is 15

6k = 15 → k = 5
2

 

Total strength of class = 80k = 80 × 5  = 200
2

 

4. Vasu gave 65% of the amount he had to Jega. Jega gave 2/5th of what he received from Vasu to Saratha. After paying Rs. 320 to the taxi driver out of the amount he gets from Jega, Saratha is now left with Rs. 1500. How much amount did Vasu have?

A. Rs. 8500

B. Rs. 6500

C. Rs. 7000

D. Rs. 9000

E. None of these

Correct option is : C

Solution:

Let Vasu’s amount be x,

Saratha now having the amount of 1500,

=>(x*(65/100)*(2/5)) – 320 = 1500

= > x*(65/100)*(2/5) = 1820

= > x= 1820*(100/65)*(5/2) = Rs. 7000

Vasu initially having an amount of Rs. 7000

5. A bucket is filled with water such that the weight of bucket alone is 25% its weight when it is filled with water. Now some of the water is removed from the bucket and now the weight of bucket along with remaining water is 50% of the original total weight. What part of the water was removed from the bucket?

A. 2/5

B. 1/4

C. 2/3

D. 1/2

E. 1/3

Correct option is : C

Solution:

Let original weight of bucket when it is filled with water = x

Then weight of bucket = (25/100) * x = x/4

Original weight of water = x – (x/4) = 3x/4

Now when some water removed,

new weight of bucket with remaining water = (50/100) * x = x/2

So new weight of water = new weight of bucket with remaining water – weight of bucket

= [(x/2) – (x/4)] = x/4

So part of water removed = [(3x/4) – (x/4)]/(3x/4)=2/3

Latest Government Jobs 2020

Percentage – Moderate

  1. Gaurav spends 30% of his monthly income on food articles, 40% of the remaining on conveyance and clothes and saves 50% of the remaining. If his monthly salary is Rs. 18,400, how much money does he save every month?

A. 3864

B. 4903

C. 5849

D. 6789

E. None of these

Correct option is : A

Solution:

Saving = 50% of (100 – 40)% of (100 – 30)% of Rs.18,400

= Rs. (50/100 * 60/100 * 70/100 * 18400)

= Rs. 3864

2. Kay required Rs. 800 for paying her fees. She borrowed 20 % from her brother and 30 % of the remaining was funded by her mother. In her bank she had Rs. 200. How much more does she need (in Rs.)?

A. 248

B. 336

C. 148

D. 236

E. None of these

Correct option is : A

Solution:

Required amount = 800

From her brother she got = 800 x 20/100 = 160

From her mother she got = (800-160) * 30/100 = 640 * 30/100 = 192

From the Bank she got Rs. 200

∴ Now she needs 800 – (160 + 192 + 200)

= 800 – 552 = Rs. 248 more

3. In an examination, 34% of the students failed in Mathematics and 42% failed in English. If 20% of the students failed in both the subjects, then the percentage of students who passed in both the subjects was?

A. 34 %

B. 44 %

C. 54 %

D.64 %

E. None of these

Correct option is : B

Solution:

n (A) = 34, n (B) = 42, n (A ∩ B) = 20

So, n (A U B) = n (A) + n (B) – n (A ∩ B) = 34 + 42 – 20 = 56

Percentage failed in either or both the subjects = 56

Hence, passed percentage  = (100 – 56 )% = 44%

Latest Railway Jobs 2020

4. Abhinav scores 80% in physics and 66% in chemistry and the maximum marks of both the papers are 100. What percent does he score in maths which is of 200 marks, if he scores 80% marks in all the three subjects?

A. 74%

B. 84%

C. 87%

D. 83%

E. None of these

Correct option is : C

Solution:

80/100 + 66/100 + x/200 = 320/400

=>x = 174

=> 87%

5. Out of total monthly salary of Mahesh, he spends 25% of his monthly salary on Rent and 20 % on travelling expenses. 40 % of the remaining monthly salary for food and while the remaining salary is saved which is equal to Rs. 16500, then find his monthly salary?

A. Rs. 45000

B. Rs. 50000

C. Rs. 60000

D. Rs. 40000

E. None of these

Correct option is : B

Solution:

Let the monthly salary of Mahesh be x,

X*(55/100)*(60/100) = 16500

X = 16500*(100/55)*(100/60)

X = Rs. 50000

Monthly salary of Mahesh = Rs. 50000

Online Mock Test 2020

Download Percentage Aptitude Questions PDF

Download Percentage Aptitude Detailed Answers PDF

Online Test SeriesClick Here
To Join Whatsapp
Click Here
To Subscribe Youtube Click Here
To Join Telegram Channel
Click Here

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here